هنگامی که سطح هورمون در بدن برای مراقبت از جنین بارداری شما افزایش می یابد، ممکن است احساس یبوست کنید. تغییرات ممکن است در اوایل ماه دوم یا سوم سه ماهه اول شما اتفاق بیفتد. تعداد کمی از زنان معمولا از ماه اول هم دچار یبوست دوران حاملگی می شوند. اما به طور نرمال هر چه جنین سنگین تر شود، فشار به روده ها و احتمال ابتلا به یبوست هم بالا می رود.
یبوست در حاملگی چقدر شایع است؟
حدود 16 تا 39 درصد از افراد در دوره ای از بارداری دچار یبوست می شوند. به احتمال زیاد در سه ماهه سوم بارداری، زمانی که جنین سنگین ترین است و بیشترین فشار را به روده شما وارد می کند، دچار یبوست می شوید. یبوست ممکن است در سه ماهه دوم بارداری شدیدتر باشد. گاهی اوقات، تا سه ماه پس از تولد نوزاد همچنان یبوست دارید.
درمان یبوست در بارداری در خانه و با دارو
شما نمی توانید جلوی هورمون های بارداری را بگیرید که مدفوع را سفت نکنند، اما می توانید تغییرات دیگری ایجاد کنید که می تواند برای کنار آمدن با این عارضه بسیار کمک کننده باشد. از جمله:
- هر روز 25 تا 30 گرم غذاهای غنی از فیبر بخورید: فیبر مدفوع شما را نرم کرده تا راحت تر دفع شود. شما می توانید فیبر را از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، لوبیا، نخود و عدس دریافت کنید. برای اندازه گیری مقدار گرمی که از غذاهایی که می خورید، وقت بگذارید. اگر یبوست دارید، به احتمال زیاد فیبر کافی نمی خورید.
- هر روز هشت تا 12 فنجان آب بنوشید: این تفکر را نادیده بگیرید که می گوید فقط به هشت لیوان آب در روز نیاز دارید. هشت لیوان برای زمانی است که باردار نیستید. برای گذراندن دوره بارداری بی دردسر و نرم شدن مدفوع به مایعات بیشتری از حد معمول نیاز دارید. آب بهترین گزینه است، اما اگر طرفدار آن نیستید، نوشیدنی های دیگر را امتحان کنید. شیر کم چرب، اسموتی ها، چای و آب میوه های بدون قند افزودنی گزینه های خوبی هستند.
- داروهایی از جمله پنی سیلین ها، بیشتر سفالوسپورین ها و آزیترومایسین گزینه های انتخاب اول در دوران بارداری هستند. آنتی بیوتیک هایی مانند تتراسایکلین ها و فلوروکینولون ها در بیشتر موارد نباید در بارداری استفاده شوند.
- 20 تا 30 دقیقه ورزش را سه بار در هفته انجام دهید: زمانی که باردار هستید کمتر حرکت کنید. شما وزن اضافی حمل می کنید بارداری می تواند به ناحیه لگن و مفاصل فشار وارد کند که ممکن است انجام آن را سخت کند. اما اگر یبوست دارید، نشستن و بی تحرکی برای روده شما مفید نیست. از دکتر زنان خود بخواهید تمریناتی که برای انجام در دوران بارداری ایمن هستند و عضلات روده شما را تحریک می کنند، به شما بگویند.
- ویتامین های مختلف را در دوران بارداری امتحان کنید: آهن موجود در ویتامین دوران بارداری شما ممکن است برای سیستم گوارش بیش از حد باشد. پزشک می تواند ویتامین دیگری با آهن کمتر را پیشنهاد کند.
- hpvdarman | یبوست در بارداری از کی شروع میشه؟
آیا هنگام دفع مدفوع دچار درد یا خون می شوید؟ یا احساس سوزش که ممکن است برای مدتی طولانی ادامه داشته باشد؟ اگر پاسخ شما به این سوالات مثبت است، ممکن است از شقاق مقعدی رنج ببرید. با افزایش سن احتمال ایجاد شقاق مقعدی کاهش می یابد. با این حال، این مشکل در کودکان زیر یک سال نیز رایج است. بزرگسالان ممکن است به دلیل یبوست یا ضربه به مقعد (تروما ناشی از زایمان) دچار شقاق مقعدی شوند. در بیشتر افراد شقاق مقعدی بدون هیچ درمانی بهبود مییابد، اما اگر احساس میکنید ممکن است زخم هایی داشته باشید که برطرف نمیشوند یا شروع به خونریزی کرده اند، می توانید برای تسکین علائم شقاق، از درمان های خانگی ساده که در زیر فهرست شده اند استفاده کنید.
شقاق مقعدی یک مشکل رایج است و پزشکان می توانند به راحتی با داروها برای رفع آن کمک کنند. بنابراین به دلیل خجالت از دریافت کمک پزشکی جلوگیری نکنید.
علت ایجاد شقاق چیست؟
شقاق مقعدی ناشی از آسیب یا پارگی در پوشش مقعد، آخرین قسمت روده بزرگ است. یبوست شایع ترین علت شقاق مقعدی است. عبور مدفوع بزرگ یا سفت باعث پاره شدن پوشش مقعد می شود.
علل دیگر شقاق مقعدی عبارتند از:
- حرکات شل مزمن
- زایمان و بارداری
- بیماری های التهابی روده مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو
- عضلات اسفنکتر مقعد سفت
- عفونت های مقاربتی، به عنوان مثال، سیفلیس و تبخال
علائم شقاق
علائم شقاق مقعدی ممکن است مشابه علائم هموروئید، فیستول یا سرطان کولورکتال باشد و از این رو، مشورت با جراح/پروکتولوژیست برای تشخیص و درمان سریع پس از مشاهده چنین علائمی ضروری است. هر بیماری به رویکرد درمانی متفاوتی نیاز دارد و تکیه بر درمان های خانگی بدون اطلاع از تشخیص می تواند وضعیت را بدتر کند.
Symptoms of anal fissures may be similar to those of haemorrhoids, fistula or colo-rectal cancer and hence, it is crucial to consult a surgeon/proctologist for prompt diagnosis and treatment upon noticing such symptoms.
https://pharmeasy.in/blog/home-remedies-for-fissure/
به طور کلی می توان گفت که علایم این بیماری شامل موارد زیر می شوند:
- درد در ناحیه مقعد
- درد در هنگام دفع مدفوع که برای مدتی ادامه دارد
- خونریزی از مقعد
- مدفوع خونی
- وجود لکه خون روی دستمال توالت
- 5 روش خانگی موثر برای درمان سریع شقاق
روشهای درمان خانگی شقاق و زخم مقعدی
کلینیک دکتر علیرضا زارعی در ارتباط با درمان خانگی فیشر (شقاق) بیان میکند؛ شقاق مقعدی تا حدی جزو بیماریهای دردناک است، زیرا افرادی که این زخم را دارند باید برای تقویت حرکت روده های خود هر روز رژیم غذایی مناسبی داشته باشند.
یبوست در بارداری چیست؟
به طور کلی یبوست به حرکت کم شکمی یا مدفوع سفت و خشک گفته می شود. دفع و اجابت مزاج یکی از مهمترین قسمت هضم و گوارش غذایی که میخوریم بوده و بروز هرگونه اختلال یا مشکل موجب به وجود آمدن انواع بیماری ها میگردد. میزان اجابت مزاج در افراد متفاوت می باشد؛ برای مثال در برخی افراد اجابت مزاج هفته ای دوبار و در برخی افراد روزانه می باشد.
تغذیه، عوامل موروثی، تغییرات هورمونی سیستم گوارش و عملکرد بدن از موثر ترین عوامل میزان اجابت مزاج می باشند؛ البته که ممکن است یبوست در برخی موارد به دلایل دیگری مانند بارداری رخ دهد که در ادامه به طور جامع به آن خواهیم پرداخت.
علائم یبوست در بارداری
همانطور که گفته شد، یبوست به دو قسمت تقسیم می شود؛ حرکات کم شکمی و عدم اجابت مزاج به موقع یا سفت شدن مدفوع و اذیت شدن فرد هنگام خروج مدفوع. این عارضه به خصوص در خانمهای بارداری بسیار به چشم میخورد. یبوست در بارداری دارای علائمی است که ممکن است در صورت تکرار موجب بروز عوارض جدی برای فرد باشد.
برخی از علائم یبوست در بارداری عبارت اند از:
- دل پیچه و یبوست در بارداری
- حرکات کم و کند شکم
- یبوست در اوایل بارداری ممکن است با احساس عدم تخلیه همراه باشد
- نخ شکمی در زنان باردار
- اجابت مزاج دشوار و همراه با درد
علت یبوست در بارداری
یکی از دلایل یبوست در اوایل بارداری یا حتی اواخر آن برهم خوردن تعادل هورمون ها و رشد جنین می باشد. تغذیه نیز می تواند یکی از دلایل دیگر یبوست در خانمهای باردار بوده که می توان آن را کنترل نمود.
برخی از علتهای یبوست عبارت اند از:
- عدم مصرف سبزیجات و فیبر مورد نیاز بدن
- مصرف برخی داروها
- عدم نوشیدن و مصرف آب به مقدار کافی بدن
- رشد جنین که موجب ایجاد فشار بر لگن مادر می گردد (فشار رحم به روده ها)
- تغییرات هورمونی در زنان باردار
- تغییرات در رژیم غذایی
یبوست در بارداری از چه زمانی شروع می شود؟
یبوست ممکن است در همه افراد رخ دهد اما در خانمهای باردار، علائم یبوست در بارداری معمولا از سه ماهه دوم بیشتر شده و گاهی به نقطه بسیار حاد می رسد. در زمان ابتلا به یبوست نفخ شکم افزایش یافته و دل پیچه یا درد در ناحیه شکم خود بیشتر احساس خواهید کرد که از عوارض یبوست می باشد.
تغییرات هورمونی با تاثیر بر دستگاه گوارش موجب حاد شدن اختلالات دفع شده و علائم شما را در دوران بارداری افزایش خواهد داد.
عوارض یبوست در بارداری خطرناک است؟
یبوست در همه افراد به یک اندازه خطرناک و آزار دهنده می باشد. اما عوارض یبوست در بارداری برای خانمهای باردار به دلیل سخت تر بودن شرایط آنها بسیار دشوار تر از دیگران بوده و ممکن است آنها را آسیب پذیر تر کند. برای مثال خانمهای باردار به دلیل برهم خوردن تعادل هورمون ها و جایگزین شدن هورمون بارداری بسیار حساس تر شده و ممکن است اجابت مزاج سخت موجب آزار و بروز مشکلات مقعدی در آنها شود. در ادامه برخی از شایع ترین عوارض یبوست در بارداری را بررسی خواهیم نمود.
بواسیر
بواسیر یکی از شایع ترین عوارض یبوست در بارداری و افراد غیر از باردار می باشد. این عارضه ناشی از متورم شدن عروق ناحیه مقعد و دریچه آن می باشد که در اثر فشار ناشی از یبوست به وجود می آید. بواسیر در بارداری دارای علائمی چون درد، سوزش و خارش، خونریزی و بروز اختلال در فعالیت های روزانه همراه است. بنابراین برای کنترل از ابتلا به این بیماری از روشهای درمان خانگی یبوست در بارداری مانند مصرف فیبر و سبزیجات استفاده کنید.
شقاق
شقاق مقعد یکی از شایع ترین عوارض یبوست میباشد که خانمهای باردار هم در راس ابتلا به آن هستند. این عارضه ناشی از خروج سخت و مدفوع خشک از دریچه مقعد به وجود آمده و موجب بروز زخم یا چاک خوردگی های کوچکی در ناحیه مقعد می شود. خونریزی، درد شدید و زخم از علائم این بیماری هستند.
درمان یبوست در بارداری
درمان یبوست در بارداری به چند روش امکان پذیر است؛ این راهکارها برای درمان یبوست در بارداری سه ماه اول، عبارت اند از:
- داشتن یک برنامه مرتب و روزانه برای انجام فعالیت بدنی و ورزش
- مصرف به اندازه از سبزیجات و میوه های تازه
- افزایش تعداد وعده های غذایی (با حجم کمتر)
- پرهیز از نگه داشتن مدفوع و تاخیر در اجابت مزاج
- پرهیز از زور زدن هنگام اجابت مزاج
- افزایش تنوع در رژیم غذایی و افزودن غذاهایی همچون سوپ و مایعات
- استفاده از میوه هایی نظیر انجیر و زرد الو
- پرهیز از مصرف بی رویه کافئین
- استفاده از حمام نشیمن در صورت ملتهب شدن مقعد و احساس درد و ناراحتی
- از مصرف دارو به طور خودسرانه حتما پرهیز کنید
- از پروبیوتیک ها استفاده کنید
- پس از مشورت با پزشک، مصرف مکمل ها یا داروهای تجویز شده را فراموش نکنید
- از پرخوری پرهیز کنید
آیا یبوست در بارداری خطرناک است؟
یبوست در بارداری به طور کلی مشکلی ایجاد نکرده و خطر جدی برای مادر یا جنین ایجاد نمی کند. اما در برخی موارد شرایط مادر به گونه ای بسیار حاد است که ممکن است حتی سلامت کودک را به خطر بیندازد. برخی از علائمی که نشانه خطر می باشد و نیازمند به معاینه متخصص دارد عبارت است از:
- انقباض های شدید شکمی
- دل درد شدید
- احساس تهوع یا تب
- مشاهده خون در مدفوع
- احساس علائمی چون سوزش، خارش یا درد در ناحیه نشیمنگاه دارید
- تحرک جنین شما بسیار کم شده
کلینیک نشیمنگاه