شقاق، زخم مقعد و یا فیشر، نام بیماری است که موجب ترک و زخم در دیواره مقعد می شود، این زخم در ابتدای بروز سطحی بوده و با پیشرفت بیماری میتواند عمیق تر شده و عضلات را نیز درگیر کند که علائم آن نیز شدت خواهند یافت. از همین روی شقاق در مراحل ابتدایی سریع تر و ساده تر درمان می شود. شقاق های مزمن در 50% از موارد تنها توسط پماد قابل درمان هستند، البته انجام درمان های خانگی و تغییر رویه زندگی همراه با مصرف پماد ها به بهبود بیماری کمک ویژه ای می کند. مهمترین پماد هایی که برای درمان شقاق استفاده می شود، به این شرح است:
پماد آنتی فیشر
معروف ترین و شاید بهترین پمادی که برای درمان شقاق های مقعدی به کار می رود، پماد آنتی فیشر است. این پماد از عصاره دو گیاه بابونه و دارمازو تولید می شود، عصاره بابونه دارای خواص ضد التهابی و ضد اسپاسم بوده و در درمان آسیب ها و التهابات پوستی و غشاهای مخاطی به کار میرود در نتیجه استفاده از آن می تواند به بهبود بیماری کمک کند، از طرفی داروی گیاهی دارمازو دارای درصد زیادی تانِیک اسِید بوده و خاصیت قابضی دارد. به همین دلیل استفاده از پماد آنتی فیشر در درمان این بیماری موثر عمل می نماید. برای مصرف این دارو به نکات زیر توجه داشته باشید :
- مصرف همزمان آنتی فیشر با سایر داروها تداخلی را ایجاد نمی کند، اما بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک مشورت نمایید.
- در صورتی که پس از 7 روز مصرف بدون نسخه، بهبودی در علائم بیماری مشاهده نشد، مصرف دارو را قطع و با پزشک مشورت نمایید.
- روزی 2 بار لایه ای نازک از پماد را بر روی شقاق استعمال نمایید.
- این دارو باید دور از نور، در دمای30-15 درجه سانتیگراد نگهداری شود.
پماد دیلتیازیم (مسدود کننده کانال کلسیم)
پماد نیتروگلیسیرین (پماد گلیسیرین تری نیترات)
پماد نیتروگلیسیرین با کاهش علائم حاصل از شقاق به درمان آن کمک می کند، عملکرد این پماد به گونه ای است که با افزایش جریان خون در ناحیه مقعد به شل شدن عضله اسفنکتر کمک کرده و موجب درمان بیماری و بهبود زخم به مرور زمان می شود. دوره مصرف این دارو 6 الی 8 هفته بوده و بیمار باید هر روز 2 مرتبه ناحیه مورد نظر را با پماد پوشش دهد. این دارو در مقایسه با سایرین اثربخشی کمتری دارد، اما برخی از پزشکان آن را تجویز می کنند. عوارض که پس از مصرف پماد نیتروگلیسیرین بروز می کنند به این شرح است :
- سردرد
- سرگیجه
- کاهش فشار خون