فیستول مقعدی یک اتصال لوله مانند غیر طبیعی است که بین قسمت داخلی مقعد (غدد مقعد) و پوست خارج از مقعد ایجاد میشود. آن را به عنوان یک تونل زیر پوست خود در نظر بگیرید.
علائم فیستول مقعدی
آبسه ای که باعث ایجاد فیستول میشود دردناک است و میتواند باعث درد شدید و تورم در اطراف مقعد شود. این درد با اجابت مزاج بدتر میشود. گاهی ترشحاتی از دهانه اطراف مقعد وجود دارد. همچنین ممکن است تب و خونریزی در اطراف آن ناحیه داشته باشید.
فیستول مقعدی چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک شما میتواند فیستول مقعدی را با معاینه فیزیکی ناحیه مقعد تشخیص دهد. اگر پزشک شما فیستول را ببیند، معمولا سعی میکند عمق و جهت فیستول را تعیین کند. در برخی موارد، پزشک ممکن است سونوگرافی یا ام آر آی را تجویز کند. این آزمایش ها به پزشک اجازه میدهد مسیر فیستول داخل بدن شما را ببیند.
درمان فیستول مقعدی
اکثر فیستولها به خوبی به درمان جراحی پاسخ میدهند. اگر جراحی فیستول شما به دلیل محل قرارگیری آن پیچیده تر باشد، ممکن است پزشک شما نیاز داشته باشد که قسمت کوچکی از عضله اسفنکتر شما را در حین جراحی برش دهد. پزشک شما تمام تلاش خود را برای جلوگیری از آسیب عضلانی انجام خواهد داد.
با این حال، این احتمال وجود دارد که کنترل رودههای خود پس از جراحی برای شما سخت تر باشد. اگر پزشک معتقد است که این احتمال وجود دارد، ممکن است تکنیکها یا درمانهای دیگری را برای مقابله با فیستول شما پیشنهاد کند.
سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید
- علت فیستول مقعدی من چیست؟
- آیا نیاز به جراحی دارم؟
- اگر چنین است، چقدر باید بعد از جراحی منتظر بمانم تا فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرم؟
- آیا باید رژیم غذایی خود را تغییر دهم؟
- آیا هنگام بهبودی جراحی فیستول باید از نرم کننده یا ملین مدفوع استفاده کرد؟
- آیا ممکن است فیستول من برگردد؟
- آیا داشتن فیستول عوارض طولانی مدتی دارد؟
جراحی معمولا تنها راه برای از بین بردن فیستول مقعدی است، زیرا این عارضه خود به خود بهبود نمییابد. گزینههای مختلفی برای درمان وجود دارد که با توجه به پیچیدگی بیماری شما بهترین روش توسط پزشک تجویز میشود.
فیستولوتومی
در این جراحی با ایجاد برش در سر تا سر فیستول، عفونت داخل آن بطور کامل تخلیه شده و مسیر فیستول ترمیم میشود. این روش بیشتر برای فیستولهای ساده مورد استفاده قرار میگیرد و در انتهای عمل برش ایجاد شده را با بخیه میبندند.
تکنیک های ستون
اگر جراح بعد از ارزیابی شما متوجه شد که فیستول پیچیده ای دارید، معمولاً از یک ستون برای تخلیه مسیر و تحت کنترل نگه داشتن فیستول استفاده میکند. ستون نخ کوچکی است که جراح قبل از هر عمل دیگری از فیستول شما عبور میدهد. برخی از افراد به درمان با ستون در درازمدت ادامه میدهند، بدون اینکه نیازی به هیچ گونه روش دیگری داشته باشند. اگر به درمان پیچیده تری نیاز داشته باشید، ممکن است از سایر روشهای ترکیبی جراحی برای درمان بیماری شما استفاده شود.
لیزر فیستول مقعدی
روش نوین درمان فیستول با لیزر که به عنوان یک روش سرپایی و بدون جراحی شناخته میشود، تا حد زیادی جایگزین روشهای عمل جراحی فیستول شده است.
در این روش بعد از شناسایی مجرای فیستول، برشی برای دسترسی به انتهای مسیر بیماری ایجاد میکنند. سپس با تابش پرتوهای لیزر تمام مسیر فیستول را ترمیم میکنند. این عمل طی نیم ساعت و با استفاده از بی حسی موضعی انجام میشود.
از مزایای درمان فیستول با لیزر میتوان به دوران نقاهت کوتاه، نتایج قطعی، درمان بدون بیهوشی و بدون درد و خونریزی اشاره کرد.
روش فلپ پیشرفته
از روش فلپ پیشرفته معمولا برای فیستولهایی که از ماهیچههای اسفنکتر مقعدی عبور میکنند استفاده میشود. در این روش با گرفتن بافت از روده سوراخ داخلی که به روده باز شده مسدود میکنند. درصد موفقیت این روش کمتر از عمل فیستولوتومی است اما نیازی به برش اسفنکتر ندارد.
ابلیشن آندوسکوپی
در این روش یک آندوسکوپ (لوله ای با دوربین در انتهای آن) در فیستول قرار می گیرد. سپس یک الکترود از داخل آندوسکوپ عبور داده می شود و برای مهر و موم کردن فیستول استفاده می شود.
ابلیشن آندوسکوپی به خوبی کار می کند و هیچ نگرانی جدی در مورد ایمنی وجود ندارد.
چسب فیبرین
در این روش هم زمانی که بیمار بیهوش است، نوعی چسب (فیبرین) به آن تزریق میشود تا به مسدود شدن و ترمیم آن کمک کند. این روش شاید نتایج طولانی نداشته باشد، اما برای فیستولهایی که نیاز به برش در عضله اسفنکتر دارند مورد استفاده قرار میگیرد.
خطرات جراحی فیستول مقعدی
مانند هر نوع درمان، درمان فیستول مقعدی با خطرات زیادی همراه است. خطرات اصلی عبارتند از:
- عفونت
- عود فیستول
- بی اختیاری روده
سطح خطر بستگی به مواردی مانند محل قرارگیری فیستول شما و روش خاصی دارد که انجام می دهید. با جراح خود در مورد خطرات احتمالی عملی که توصیه می کند صحبت کنید.
اکسیریاب