سوزش و خارش مقعد علائم شایعی هستند که می توانند باعث ناراحتی و تاثیر بر زندگی روزمره یک شخص شوند. درک علل ایجاد بیماری و یادگیری درمان های خانگی موثر می تواند به کاهش این مشکلات کمک کند. در ادامه این مطلب دلایل سوزش و خارش مقعد را بررسی کرده، بیماریهای گوارشی یا رکتوم که مسئول این علائم هستند و روش های دقیق درمان خانگی به همراه روش انجام آنها را توضیح خواهیم داد.
علل سوزش و خارش مقعد
1. بهداشت ضعیف
تمیز کردن ناقص پس از اجابت مزاج می تواند ضایعات مدفوع را روی پوست باقی بگذارد و منجر به تحریک و خارش شود. از سوی دیگر، تمیز کردن بیش از حد، به ویژه با صابون های زبر یا دستمال مرطوب، می تواند به پوست آسیب برساند و باعث سوزش شود.
2. بیماریهای پوستی
مشکلات پوستی مانند اگزما، پسوریازیس یا درماتیت تماسی ممکن است در اطراف ناحیه مقعد ایجاد شده و باعث خارش و احساس سوزش شود.
3. رژیم غذایی و سبک زندگی
غذاهای تند، کافئین و غذاهای اسیدی می توانند ناحیه مقعد را در حین اجابت مزاج تحریک کنند. همچنین عادت نداشتن به نوشیدن آب یا کم آبی بدن باعث بدتر شدن شرایط خواهد شد.
4. علل پزشکی
چندین اختلال رکتوم، مانند هموروئید، شقاق مقعد و عفونت، مقصر شایع هستند. کرم های سوزنی، عفونت های قارچی و عفونت های مقاربتی (STIs) نیز می توانند به خارش و سوزش مقعد دامن بزنند.
5. رطوبت و اصطکاک
تعریق بیش از حد، لباس های تنگ یا نشستن طولانی مدت می تواند رطوبت را در این ناحیه به دام بیندازد و اصطکاک ایجاد کند که منجر به ناراحتی در ناحیه مقعد می شود.
بیماریهای مقعدی که باعث سوزش و خارش می شوند
1. هموروئید یا بواسیر
کلینیک زارعی میگوید: هموروئید وریدهای متورم در ناحیه مقعد یا مقعدی هستند. آنها می توانند باعث خارش، سوزش، درد و خونریزی در هنگام اجابت مزاج شوند. درمان بواسیر یا هموروئید داخلی به رسیدگی های پزشکی نیاز دارد در غیر این صورت با تکرار علائم و نشانه های آن هموروئید وارد مراحل پیشرفته تری می شود و این می تواند درمان بواسیر داخلی یا جراحی هموروئید را به مراتب مشکل تر و سخت تر کند.
2. شقاق مقعد
پارگی های کوچک در پوشش مقعد، که اغلب در اثر دفع مدفوع سفت ایجاد می شود، می تواند منجر به سوزش شدید و درد شدید شود. لیزر شقاق قطعی ترین و بهترین روش درمان بوده که به صورت سرپایی در کلینیک های متخصص پوست یا جراح عمومی انجام می شود. این روش تقریبا هیچ گونه عوارضی نداشته و بیماران به راحتی می توانند به فعالیت های روزمره خود ادامه دهند.